nlende

Montagehulp

Voor we starten

De panelen of tegels minimaal in de betreffende ruimte 48 uur laten acclimatiseren, vlakliggend, bij een binnentemperatuur tussen 15 en 25 graden Celcius. Controleer de delen op fouten en gebreken alvorens met leggen te beginnen. De ruimte moet wind- en waterdicht zijn.

Let op

Bij gebruik van een decoupeerzaag dient gezaagd te worden met het decor naar onder. Dus de tegel of het paneel.

Montage1

De ondergrond moet droog, schoon, vetvrij en drukvast zijn. Oneffenheden van 10 mm of meer moeten eerst uitgevlakt worden. Maak eerst een schets of tekening om de tegels of panelen symetrisch te verdelen.

Begin met de tegels onderin, waterpas op de vloer. De tegels zijn aan de korte zijde voorzien van een drop-down systeem, dat wil zeggen in elkaar drukken en aantikken met de rubberen hamer. Zorg dat de eerste rij waterpas staat en alle tegels juist in elkaar geklikt zijn.

De 2de rij kan tegel voor tegel onder een hoek van 45 graden in de eerste rij geklikt worden. De korte zijde weer aandrukken en aanslaan met de rubberen hamer.
De tegels kunnen afgekort worden door insnijden met een stanleymes en daarna afbreken. Zagen kan ook.

Bij toepassing van de volle wandpanelen, dienen deze eerst op lengte afgekort te worden en daarna het eerste paneel 100% verticaal vastgelijmd te worden. Vervolgens het 2de paneel afkorten. De kamerhoge panelen zijn voorzien van het drop-down kliksysteem aan de volledige lange zijde. De panelen kunnen verbonden worden door de verbinding van de 2 panelen op elkaar te leggen en vervolgens met de rubberen hamer in elkaar tikken. Monteer op deze wijze de gehele wand en laat naar het plafond een vrije ruimte van minimaal 4 mm. Uitsparingen kunnen eenvoudig met een gatenzaag of decoupeerzaag gemaakt worden. Zaag de uitsparing altijd ruim uit, minimaal 2-3 mm speling. Nadien de voeg  dichtkitten.

icon scroll horizontal
Reiniger
Grondering
Doekjes
Lijm
Kleurkit
Tegels
Beton
Gips
Steen
Hout
Staal
Ijzer

Verlijmen2

Op bestaand tegelwerk

Tegels grondig ontvetten/reinigen met Bostik Ardacleaner tot alle vervuiling verdwenen is. Nawassen met schoon water en tegels droogmaken. Zorg dat de Muro panelen schoon zijn (stofvrij / vetvrij) en geacclimatiseerd zijn. Breng de lijm op de tegels aan met de Bostik Spreader, 2 banen bij een wandpaneel van 45cm en 3 banen bij een wandpaneel van 90 cm breed. Indien de ondergrond grotere oneffenheden bevat dan de lijmrillen vanuit de Bostik Spreader kunnen overbruggen kan er in plaats van de Spreader een V-tuit op de lijmkoker worden toegepast. De lijmkoker dient tijdens het aanbrengen hiervan loodrecht op de achtergrond gehouden te worden.

Op beton of (gips) stuckwerk

Loszittende delen verwijderen. Indien de bestaande wand voorzien is van een verflaag, testen of deze goed vast zit. Zo niet, verwijder de verflaag. Wand d.m.v. roller primeren met Bostik Uniprim, 1 op 1 met water verdund.

Op houten regelwerk (bv 50x75mm)

Hartafstand h.o.h. 45 cm. Zorg dat het regelwerk stofvrij is. Breng met behulp van de V-tuit op de lijmkoker per regel twee driehoeksrillen aan, beiden 1cm vanaf de buitenzijde van regel en plaats vervolgens de panelen in de nog verse lijm. Bij het begin van een wand zitten de panelen dus vast met twee lijmrillen aan één zijde van het paneel. Bij de zijden waar de panelen met elkaar verbonden zijn (midden op de regel) zit ieder paneel aan die zijde dus vast met één lijmril. Indien horizontale regels aanwezig zijn, ook hierop verlijmen.

Op metaalstud / ijzeren profielen

Hartafstand 45 cm. Profielen na plaatsen afnemen met Bostik Easy Prep Wipes en even laten drogen alvorens de lijm aan te brengen. Procedure verder zoals beschreven bij houten regelwerk.

3

Afkitten

Afkitten van de voegen tussen de panelen is NIET nodig. Water en vocht kunnen niet door het kliksysteem heen. Kit vervolgens de wand naar de vloer en naar het plafond met juiste kit af. Zo ook binnenhoeken en uitsparingen. Eventuele buitenhoekverbindingen voorzien van de bijpassende hoekprofielen, middels kitten.

De te gebruiken kit is afhankelijk van het gekozen decor. In onderstaande tabel zie je welke het beste bij jouw decor past.